ok, mam przed sobą "Motor", w środku test pod tytułem "Wojna polsko-chińska", z tego testu wynika, że omawiana wcześniej dębica presto jest lepsza od opon Nankang AS-1.
Nie wiem czy upoważnia kogokolwiek, do twierdzenia, że to super opony
w niektorych testach wyprzedzaja conti. to raczej opony na wode niz na suche. dlatego osobiscie jestem za conti , bo jest to bardzo wszechstronna opona.
Mam do was takie pytanie co sądzicie o oponach: Continental ContiPremiumContact 5 195/65 R15 91 H uważacie je za dobre czy waszym zdaniem w podobnej cenie można znaleźć coś lepszego ? Mam także dodatkowe pytania do was czy w razie czego będą one pasowały do Octavii I generacji z silnikiem 1,9 TDI 90 KM ? Oraz, czy ktoś z was wie czym różnią się opony ContiPremiumContact od ContiEcoContact ? Gdyby ktoś z was znał odpowiedzi na te pytanie to bardzo proszę aby je tu napisał
Koledzy czy jest odczuwalna różnica w komforcie jazdy na oponie 205/16" a 225/17" silnik 1,8 TSI i w jakim stopniu wzrasta zużycie paliwa przy szerszej oponie.
Teraz jednak nie założę jakiś niesprawdzonych opon, a już na pewno, z całym szacunkiem, ani Dębicy, ani Nankang-a.
tylko Dębica kiedyś a dzisiejsza Presto to dwa światy a porównywanie jej do Nankang-a to chyba żart jakiś.
[ Dodano: Nie 15 Kwi, 12 13:49 ]
Dodam jeszcze ,że wolałbym 100razy Dębice niż używaną oponę często przywieziona z zachodu która ostatnie kilka lat przeleżała jako obciążenie dla plandek przykrywające obornik hehe W Polsce się taką opone myje i czarnidłem smaruję i sprzedają się jak ciepłe bułeczki... No ale wiadomo to opona markowa a nie jakaś Dębica.
Ja mam w jednym aucie Dębice Presto i jestem zadowolony 195/50/15
[ Dodano: Nie 15 Kwi, 12 14:19 ]
Przeszukałem moje stare gazetki( wydanie nr. 10 z 5 marca) i znalazłem test opon.
Debicy niestety nie było.
Przeraziły mnie wyniki na mokrym. Opona w teście hamowania na mokrym na 1 miejscu zatrzymała auto po 44metrach a opona najgorsza w teście UWAGA po 71,7 metra :shock:
Czy są w ogóle jakieś normy dotyczące jakości opon? Przecież różnica to 27,7metra to przepaść.
Wynika z tego ,że wystarczy kupić maszynę, natopić starych kaloszy i cerat stając się producentem opon...
Kupiłem ,Continental ContiPremiumContact 5 195/65 R15 91 H , powiedzcie - napiszcie jak jest z montażem tych opon ( outside / insaide )
Oznaczenie "outside" znajduje się na ściance opony, która zawsze musi być na zewnątrz pojazdu. Czyli jeśli posiadamy opony asymetryczne, to po zamontowaniu tychże opon, patrząc z boku samochodu zawsze musimy widzieć na oponach napisy "outside", wtedy jest oki .
jahu45, chyba nie masz zamiaru samemu zakładać opon? Jednak wulkanizatora trzeba czasami sprawdzać. Ja kupiłem opony z indeksem 94 V a gość chciał zakładać 94H. Gdybym nie zwrócił uwagi pewnie jeździłbym na nich do dzisiaj. Zdażało się też że powiedziałem komuś że ma odwrotnie założone opony kierunkowe, ten ktoś na to: nie żartuj pan, zakładałem u wulkanizatora :lol:
Założone CPC5
Dziś mżawka i przy 1.20 między światłami na ok. 50m żółte ślipko się pojawiło i wyhamowałem wielce :shock: zdziwiony na kresce :szeroki_usmiech
Na suchym nie ma co bić piany, bo są oki :!:
witam. jestem właśnie po zakupie Goodyear Excellence 205/55R16 91V cena 330 zł za szt. jutro przekładka i pierwsze testy (chyba na mokrym :twisted ) Pozdrawiam.
Kupiłem niedawno i założyłem Nexen CP661. Cicho prosto, bez problemów. Wieżdzajac w kałuże przy poboczu prawie nie czułem ściągania kierownicy. Zadowolonym.
Wjeżdzajac w kałuże przy poboczu prawie nie czułem ściągania kierownicy. Zadowolonym.
Hmmm, a mi wydaje się, że to właśnie objawy wyczuwalnego ściągania w takiej sytuacji, a także wyraźne wyhamowanie przy wjechaniu w kałużę całą szerokością pojazdu, świadczą o wysokich walorach opony związanych ze skutecznym odprowadzaniem wody. A jeśli nie ściąga w kałuży, która powinna stawiać oczywisty opór - to znaczy, że wystąpił aquaplaning. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
kabanos, znałem lepszy nr, sąsiadce wstawili zimówki jako wielosezonowe na dodatek chiński wynalazek :haha:
Bardzo częsty przypadek, gdy się kupuje opony używane w różnych firmach. Mi osobiście kiedyś też tacy magicy próbowali wielosezon (praktycznie zimówka) wcisnać jako OPONY LETNIE :evil:
Komentarz